En aquesta ocasió us proposem un altre vídeo, aquesta vegada en relació amb el son del vostres fills/es. Aquesta és una xerrada sobre els problemes relacionats amb la son en el nens/es donada per el Dr. Òscar Sans, pediatre de l’Hospital de Sant Joan de Déu.
El vídeo comença amb una descripció de la importància del son. Entre d’altres coses ens explica l’estructura del son i per a què serveix cada fase que té:
- Son N-REM: Es la primera part del son. Aquest és un son reparador que serveix perquè tant el cos com la ment descansin.
- Son REM: Aquesta fase serveix com a restauració tant mental com física. També serveix per fixar i organitzar els records de la memòria. A més, afavoreix el creixement i la sinapsis neuronal.
El Dr. Sans també ens explica les conductes més corrents en les diferents franges d’edat:
- Nadó de menys de 2 mesos: El recent nascut necessita moltes hores de son. Aquest és produeix de manera interrompuda, on cada 3-4 hores es desperta per cobrir les necessitats bàsiques.
Després de menjar s’inicia el “son actiu” on, tot i què sembla que l’infant està inquiet, es troba en estat de descans. Aquest és del tot normal i, sota cap concepte, se’l ha d’interrumpir.
- Entre 2 i 5 mesos: Una de les coses que els ajudarà a que el son nocturn sigui millor, és el son diürn.
També és molt important què és comenci a tranquil·litzar al nen/a abans d’anar a dormir a través del contacte i la interacció amb ell. Fer un petit ritual o un joc tranquil pot ser de gran ajuda. Amb tot això, el contacte cara a cara o les paraules suaus han de servir per tranquil·litzar a l’infant, no per dormir-lo.
- Entre els 6 i els 12 mesos: Als 6 mesos l’infant estableix el seu ritme de vigilia-son amb un son nocturn d’entre 5 hores. Així, les necessitats de son de cada infant són variants segons l’edat. Per tant, fins als 8 mesos és habitual que el nadó és desperti amb freqüència.
Les migdiades són normals fins als 3-4 anys, i fins als 18 és habitual que facin una pel matí i una altra per la tarda.
- A partir del 12 mesos: L’infant ja pot començar a entendre que se’l està ensenyant a dormir de manera autònoma.
Es molt important saber que l’origen del insomni infantil radica en la falta de l’ordre i les rutines adequades que impedeixen l’adquisició de la rutina del son. Per això, entre d’altres coses, el doctor ens proposa tècniques per adormir nadó i ens explica algunes de les necessitats específiques de son a cada franja d’edat, les hores que han de dormir els infants i què fer si el nen/a es desperta de mal humor. A més, ens descriu algunes de les malalties més comuns relacionades amb el son.
Per a més informació, podeu consultar el vídeo en el següent enllaç: